Workshop Zintuiglijk Wandelen : Walking with chairs, Stille luisterwandeling, Wind en water wandeling

Event details

2 - 16 Sep, 2020

Workshop Zintuiglijk Wandelen door Ienke Kastelein
in het kader van Wandelen als kunst.

Je kunt verschillende vormen van wandelen beoefenen: in relatie tot je lichaam, de omgeving en de herinnering. Via je voeten maakt je brein contact met de grond; via het ruiken, luisteren, kijken en voelen worden herinneringen geactiveerd. Zo verbinden we onze mentale binnenruimte met de buitenruimte, de plek waar wij zijn met plekken van vroeger of elders. De plek krijgt daardoor een extra dimensie. Juist door met elkaar te lopen zonder haast ontstaat er een intieme relatie tussen de wandelaars, de plek en persoonlijke herinneringen.
In deze bijeenkomsten verken je verschillende vormen van zintuiglijk wandelen. Elke wandeling heeft een eigen karakter en aandachtspunten.

2 september 2020: Walking with chairs
Het is een manier van wandelen die uitnodigt tot dwalen en ontdekken, een “ongetemde” weg, die de ook een vertrouwde omgeving in een nieuw daglicht stelt.

9 september 2020: Stille luisterwandeling
In deze wandeling richten we ons op het waarnemen van geluid en ruimte, voortgebracht door mens, natuur en dingen. Met als motto “Loop zo zacht dat je voeten kunnen horen” (vrij naar een uitspraak van Pauline Oliveros), onderzoeken we het verschil tussen horen en luisteren, lawaai als klank, stilte als bron.

16 september 2020: Wind en water wandeling
Hierin het gaat om het ervaren van de omgeving en ons lichaam daarin: als antenne, als drager van herinneringen, als richtingwijzer naar de toekomst. Wat kun je met de uitdrukking “Ik voel het aan mijn water”? De wandelingen starten en eindigen in het museum met een korte inleiding en met een terugblik, beide in de vorm van een gesprek.

Voor wie: mensen met interesse in kunst, waarneming, zintuiglijkheid, wandelen en creativiteit.
Wanneer: woensdag 2, 9 en 16 september, 10.30 – 12.30 uur

Ienke Kastelein

"Walk so silently that the bottoms of your feet become ears" Pauline Oliveros Artist Statement Ienke Kastelein is an interdisciplinary artist interested in perception and the senses. She is engaged in context and habitat. Hence walking and sitting ha...

Near IJsselstein, Nederland

 • Steranko: The Carry Princ...

  Presenting my research on Zoom for Rencontres Nationales sur les…

  · 16 Oct, 2020
 • Post

  OUTandDOORS – call for applications

  HELLA LUX
  · 6 Sep, 2021
 • Curated news
  New

  Rijksmuseum unveils Richard Long exhibition thanks to biggest-ever donation

  · 23 May, 2023
 • Post

  On memories, loss, and change

  Stefaan van Biesen
  · 10 Dec, 2020
 • Walking Piece

  Justice, Freedom, Peace, Memory

  · Since 2018

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.